Reiskosten en budget in India

India is een ongelofelijk budgetvriendelijk land, met voor elke soort reiziger en elk budget wat wils. Accommodatie varieert van eenvoudige slaapzalen voor backpackers tot super high-end 5-sterren hotels en veel interessante opties voor boetiekhotels hier tussenin. Bovenal kan je heerlijke maaltijden kopen die je maag vullen maar je portemonnee niet legen. Indien je in de stemming voor gourmet of internationale keuken bent, hebben we dat ook. Er zijn bovendien veel opties om binnenlands te reizen, van vliegtuigen en helikopters tot bussen, treinen en auto’s.

Globaal genomen biedt India een fantastische reiservaring voor een bescheiden budget. Maar ook als je een voorliefde voor luxe hebt, kan je in India terecht. Je kan er genieten op elk niveau.

TOTALE KOSTEN

BUDGET: EUR 15-20 PER DAG, PER PERSOON
Een doorsnee backpacker is gemakkelijk in staat om door India te reizen voor 15 à 20 euro per dag. Dit omvat verblijf in slaapzalen of goedkope budgethotels, verplaatsingen met lokaal openbaar vervoer en treinen zonder airconditioning. Aan eten, activiteiten en het bezoeken van monumenten zal je gemiddeld 10 euro per dag besteden.

MID-RANGE: EUR 40-55 PER DAG, PER PERSOON
Door je budget te verhogen met 20 euro kan je significant meer waarde toevoegen aan je reis. Je kan verblijven in charmante, interessante hotels en sneller reizen met behulp van nationale vluchten, treinen met airco en af en toe een auto met chauffeur. De gemiddelde kost van mid-range restaurants en af en toe een maaltijd in een verfijnder restaurant, samen met toegang tot bezienswaardigheden zal tussen 15 en 20 euro per dag zijn.

Travelling by trains Travelling by trains is the most economical form of transport in India.

HIGH-END: 70-100 EURO PER DAG, PER PERSOON
Als je een voorkeur hebt voor reizen in luxe, zal je aangenaam verrast zijn over de verscheidenheid aan opties die India te bieden heeft, voornamelijk op het gebied van hotels en resorts. Bovendien kan je vliegen naar de meeste bestemmingen en je verplaatsen in een comfortabele SUV met airconditioning. Daarnaast hebben de grote metropolen en ook enkele kleinere steden uitstekende gastronomische eetgelegenheden.

ENKELE AANDACHTSPUNTEN:

  • Bovenstaande gemiddelde kosten per dag houden geen rekening met eventuele bedragen die je zou besteden aan shoppen en diverse andere kosten die je kan maken.
  • Buitenlanders worden vaak meer aangerekend voor toegang tot toeristische sites. Er kan ook een toeslag gevraagd worden voor het gebruik van camera’s.
  • In grote steden, voornamelijk Mumbai, zijn de hoteltarieven veel hoger dan in andere delen van India. Overnachtingen zijn ook vaak duurder in het hoogseizoen (november – januari).
  • Uiteten kan in India variëren van streetfood en kleine eethuisjes naast de weg voor INR 30 (EUR 0,50) tot verfijnde eetgelegenheden voor INR 1500-2000 (EUR 20-25).
  • Het lijkt misschien alsof het gebruik van een reisorganisatie een onnodige kost is, maar in feite helpen we je ook besparen door je reis te stroomlijnen. We boeken vooraf, zorgen dat je betere deals krijgt met betrekking tot accommodatie en vervoer en zorgen ervoor dat je niet opgelicht wordt. Zo heb jij nog geld over om souvenirs te kopen!

KOSTPRIJS VAN EEN VAKANTIE VAN TWEE WEKEN IN INDIA

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de geschatte totale kost van een twee weken durende vakantie in India. We hebben geprobeerd om alle kosten in rekening te brengen, maar afhankelijk van je reisstijl en voorkeuren kan je minder of meer besteden.

Lees de gedetailleerde uitleg in de tabel om de verschillende kosten te begrijpen.

tabel kost

  • Vluchten naar India vanuit Europa kosten gemiddeld 500 euro per persoon als ze op tijd geboekt worden.
  • Een toeristenvisum geldig voor 30 dagen kost EUR 53 per persoon.
  • Er zijn geen verplichte vaccinaties om naar India te reizen. Toch kiezen veel reizigers ervoor om zich te laten vaccineren, wat ongeveer 150 euro per persoon kost. Bezoekers die er niet voor kiezen om zich te laten vaccineren, zijn voorzichtiger wat betreft eten en drinken.

KOSTPRIJS VAN ACCOMMODATIE IN INDIA

Budget backpacker– Als backpacker kan je gemakkelijk een eenvoudige, schone kamer of slaapzaal vinden in een hotel of hostel tussen 800 en 1500 roepie (EUR 11-20) per nacht. Meestal is ontbijt niet in deze prijs inbegrepen maar soms wel.

Een interessante ontwikkeling voor backpackers in India zijn de eigenzinnige nieuwe hostels die er overal opduiken. Ze zijn veilig, proper, leuk (ze plannen toffe activiteiten) en de ideale plaats om medereizigers te ontmoeten. We raden ze dan ook vaak aan wanneer we reizen voor backpackers plannen.

Er zijn ook nog goedkopere verblijfplaatsen te vinden, vanaf INR 300-500 (EUR 4-7) per nacht maar de hygiëne kan twijfelachtig zijn. Deze plaatsen worden best enkel geboekt na persoonlijke inspectie. Onze berekeningen zijn gebaseerd op budgethotels tussen 800 en 1500 roepie per nacht.

Mid-budget reiziger – Een beetje meer comfort, wanneer je ten alle tijden een privékamer met eigen badkamer wil. We boeken voornamelijk eenvoudige maar smetteloze kamers en ook enkele heritage- of boetiekhotels. Gemiddeld zal je 2500 roepie (EUR 35) betalen voor een kamer per nacht. Ontbijt is meestal inbegrepen, je hebt steeds een privé badkamer en sommige hotels zullen een zwembad of een prachtig uitzicht hebben.

Bekijk de website van Mewar Haveli of Kankarwa Haveli (beetje duurder maar met fantastisch uitzicht) in Udaipur of van dit gastgezin in Jaipur om een idee te krijgen over de hotels die we aanraden.

Comfort reiziger – Je houdt van een comfortabel bed, betaalbare heritage- of boetiekhotels, kamers met een mooi uitzicht (wanneer mogelijk) en af en toe een mooi zwembad. Je zal gemiddeld INR 4500 (60 euro) per nacht betalen voor een kamer. Ontbijt is steeds inbegrepen.

Voorbeelden van hotels zijn Shahpura House in Jaipur of Ratan Vilas in Jodhpur.

KOSTPRIJS VAN MAALTIJDEN IN INDIA

India is een goedkope bestemming wanneer het op eten aankomt. In grote steden kunnen de maaltijden wel een beetje duurder zijn. Algemeen genomen zal je in een lokaal restaurant voor ontbijt (omelet/paratha/idli/dosa) en een kopje koffie of thee ongeveer 1,25 euro betalen per persoon. Lunch en avondeten kost gemiddeld tussen 1 en 3 euro per persoon per maaltijd. Voor deze prijs kan je een warme en vullende maaltijd verwachten.

Er zijn enkele uitdagingen verbonden aan eten in een lokaal restaurant.
Ten eerste kan hygiëne soms suboptimaal zijn, maar dat is een risico dat je altijd zal moeten nemen als je door India reist. Maaltijden van goede restaurants kunnen je ook ziek maken. Om het risico te reduceren, vermijd je best verlaten restaurants en eet je beter in gelegenheden die veel klanten hebben. Ten tweede is het vinden van lokale restaurants in grote en middelgrote steden gemakkelijk maar in kleinere steden kan dit moeilijk zijn. Voornamelijk in de toeristische gebieden, waar de restaurants gericht zijn op toeristen en bijgevolg ook duurder zijn. Wees bereid om op verkenning te gaan en ga in de kleinere steden verder dan de uitgesproken toeristische plaatsen.

Kostprijs van maaltijden in de betere restaurants. Maaltijden in betere restaurants kosten gemiddeld tussen 4 en 7 euro per maaltijd per persoon. Alcohol is niet in deze prijs inbegrepen.

Restaurants in India Restaurant in India

Als je van plan bent om naar gastronomische restaurants te gaan of te eten in 5-sterren hotels met een mooi uitzicht dan kan een maaltijd tussen de 18 en 36 euro per persoon kosten.

KOSTPRIJS VAN ALCOHOL IN INDIA

Enkele dingen moet je in je achterhoofd houden wat betreft alcohol in India:

Ten eerste, beschikbaarheid: Alcohol is niet erg moeilijk om te vinden in India maar je kan er niet van uitgaan dat alle hotels en restaurants alcohol serveren. Daarnaast zullen er restaurants zijn die geen alcohol op hun menu hebben (omdat ze geen vergunning hebben om het te serveren) maar het wel kunnen bieden als je erom vraagt.

Hotels die geen alcohol serveren laten meestal toe dat je zelf alcohol koopt en meebrengt. Alcohol kan niet gekocht worden in supermarkten maar in ‘wine shops’ die enkel toegespitst zijn op de verkoop van alcohol. Het kan moeilijk zijn deze ‘wine shops’ te vinden dus vraag je hotel/chauffeur waar de dichtstbijzijnde zich bevindt.

Alcohol shops in India Government Approved Wine Shop Credit: George Cannon

Ten tweede, prijs: Alcohol is duurder in grote steden zoals Mumbai en Delhi waar de belastingen hoog zijn. Een pintje in een bar kost ongeveer 2 euro (INR 200–250), sterke drank kost ongeveer hetzelfde (INR 200–300).

Alcohol is tussen 30% en 35% goedkoper in kleinere gemeenten. Een pintje zal ongeveer 80 cent (INR 50) kosten in een ‘wine shop’.

TOEGANGSPRIJZEN VOOR MONUMENTEN EN ACTIVITEITEN

We zijn hier een beetje beschaamd over, maar India vraagt hogere toegangsprijzen aan buitenlanders dan aan Indiërs (15x meer voor een buitenlander).

Kinderen jonger dan 15 jaar oud kunnen echter de meeste monumenten gratis bezoeken en als je een geldige studentenkaart bij hebt, kan je een fikse korting krijgen.

Je zou in het totaal ongeveer 55 euro moeten rekenen per persoon voor toegangsprijzen voor monumenten wanneer je India voor twee weken bezoekt.

Voorbeelden van activiteiten en hun kostprijs.
Je zal waarschijnlijk aan uiteenlopende activiteiten deelnemen wanneer je India bezoekt. De kostprijs varieert van activiteit tot activiteit. Soms zal het belachelijk goedkoop klinken en soms zal het, in vergelijking met prijzen van andere dingen in India, duur lijken.

  • Kooklessen kosten tussen 12 en 25 euro per persoon (INR 750-1500). Een kookles duurt meestal 3 tot 4 uur en voor die prijs krijg je een volledige maaltijd, die je zelf bereid hebt. Waar voor je geld!
  • Een olifantenboerderij in Jaipur bezoeken kost ongeveer 50 euro (INR 4000) voor een halve dag. Dit omvat verschillende activiteiten met de olifanten, een huisbereide maaltijd en drank.
  • Een kanotocht van een halve dag op de backwaters van Kerala zal tussen 20 en 25 euro (INR 1200-1500) kosten. In deze prijs is meestal een maaltijd inbegrepen.
  • Om een traditionele dansshow bij te wonen in Kerala betaal je ongeveer 3 euro (INR 200).
  • Vliegende vossen (één van de grootste vleermuissoorten) bewonderen kost 25 euro (INR 1500).

Reken voor zulke activiteiten ongeveer 110 tot 150 euro (INR 6000-10.000) per persoon voor een reis van twee weken.

Behalve de hierboven genoemde kosten verwachten we dat je ook geld zal besteden aan shoppen en diverse andere dingen.

Heb je andere, specifieke vragen over reiskosten in India, aarzel dan niet om ons te mailen op thinkingindia@indiasomeday.com.

De enorme verscheidenheid van plaatsen om te bezoeken in India en de grootte van het land maken het moeilijk om een reis in India te plannen. Welke plaatsen moet je bezoeken? Welke moet je overslaan? We zijn een jonge, energieke en vindingrijke reisorganisatie en we werken graag nauw samen met onze gasten om hen te helpen een spannende vakantie in India te plannen.